Pelaako pojat liikaa?

Posted on

Lasten pelaaminen, siis tietokonepelaaminen ja älylaitteiden käyttö, on koko ajan tapetilla, keskustelun aiheena. Meilläkin se on tullut todella ajankohtaiseksi nyt kun poika täyttää 12 ja saa alkaa ostaa taas vanhemmille lapsille tarkoitettuja pelejä. Pojalla ei oikeastaan oo muuta harrastusta ku tietokonepelit.

Olen painiskellut asian kanssa todella paljon! Välillä tuntui että pitäisi väkisin keksiä sille muutakin, mutta eihän siinäkään ole mitään järkeä että alkaa pakottamaan lasta! No sitten luin täältä hyvän artikkelin lasten pelaamisesta ja siitä, että se on harrastus muiden joukossa ja tajusin alkaa suhtautumaan asiaan armollisemmin.

Olen jopa ostanut pojalle muutamia pelejä. Hyvä pelikauppoja listaava sivusto on muuten pelikauppoja.fi, jossa listataan netissä pelejä myyvät kaupat sekä alennuskoodit niihin. Käytän tätä kun haluan kattoa oisko mitään tarjouksia tai alennuksia voimassa. Tosin nyt vähään aikaa poika ei oo kyllä hakannut muuta ku Minecraftia, se tuntuu kuitenkin olevan se paras ja must!

Minecraft-toiseksi-suosituin-haku-pelikauppoja

Jotenkin me vanhemmat ei kyllä pysytä mukana tuossa kehityksessä. Just luin jutun, jossa sanottiin, että hakusana minecraft oli youtubessa toiseksi suosituin! Suositumpi kuin sana movie tai frozen, jotka tuli kolmosena ja nelosena. Suosituin hakusana oli music. Mutta siis tää on eka kerta ku joku peli meni videon tai elokuvan edellen, niin kyllä tää kertoo vahvaa tarinaa siitä kuin vankka tämä pelikulttuuri maailmanlaajuisesti on! Ja meillä vanhemmilla ei ole siitä mitään aavistusta eikä osaa ja arpaa! Ehkä meidän pitää vaan nähdä sen arvo ja antaa sen olla, antaa lasten ja nuorten ja niiden jotka pelaa, ihan itse luoda ja tehdä kulttuurinsa, kuten ovat tehneetkin.

Tossa artikkelissa, josta mainitsin, oli muuten todella tärkeitä asioita. Toki siinä ei unohdettu sitä huolta, mikä vanhemmilla on lapsesta joka pelaa koko ajan. Rajat pitää olla ja esim liikuntaa vastapainoksi, muuten karkaa lapasesta. Mutta lähtökohtaisesti pelaaminen ei ole huono juttu! Se kehittää lapsen logiikkaa, ongelmanratkaisukykyä, kielitaitoa, sosiaalisuutta ainakin siellä somessa, sorminäppäryyttä ja mitä kaikkea. Peleistä voi todellakin myös oppia!

Toisaalta pelimaailma voi olla jollekin lapselle pelastus kehittyä hyvän itsetunnon omaavaksi nuoreksi ja aikuiseksi! Jos on vaikka sellainen kuin meidän poika: urheilussa kömpelö, ei oikein osaa pelata mitään, ja kankea vartaloltaan. Ei todellakaan ole varmasti kovin kohottavia pojan itsetunnolle ne koulun liikuntatunnit. Koulussa se on ihan hyvä ja sillä on monia asioita missä se on hyvä. Mutta entä sellainen lapsi, joka ei ole hyvä missään? Mutta menestyy todella hyvin esim jossain tietokonepelissä! Ja saa sitä kautta kaverien arvostusta! Tämä on todella tärkeä seikka, koska jokainen lapsi haluaa olla jossakin hyvä ja saada arvostusta ja kehuja kavereiltaan! Pelit voivat olla siis elintärkeitä joillekin lapsille!

Muistakaa vanhemmat tämä, kun seuraavan kerran motkotatte lapselle pelaamisesta!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 83 = 92